Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικά γράμματα σε αρχαία κρύπτη στο Σουδάν


Mια ομάδα αρχαιολόγων,ανέφεραν ότι ανακάλυψαν μια αρχαία κρύπτη  στο Σουδάν,που περιέχει μουμιοποιημένα όργανα - σώματα ,και οι τοίχοι καλύπτονται με αινιγματικές περιγραφές.Το κείμενο φαίνεται ότι έχει γραφτεί,για την προστασία των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στην κρύπτη,οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα από έναν ισχυρό θρησκευτικό ηγέτη.   Η κρύπτη που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ., ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ελληνικά γράμματα 
Η οροφή, το δάπεδο και οι  τοίχου του τάφου είναι πλήρως καλυμμένοι με επιγραφές από μαύρο μελάνι πάνω σε ένα λεπτό στρώμα ασβέστη, γραμμένο στα ελληνικά και στα Κοπτικά, το τελικό στάδιο της αιγυπτιακής γλώσσας.  Οι καταχωρήσεις στην κρύπτη,είναι από τα Ευαγγέλια του Λουκά  του Ιωάννη, του Μάρκου και του Ματθαίου,τα οποία συνδέονται από μια σειρά από μαγικά ονόματα,και μια προσευχή αφιερωμένη στην Παναγία.

JOHN
Ο συγγραφέας των επιγραφών υπογράφει σαν   «JOHN,ο οποίος έχει αφήσει την επιγραφή του σε τρείς ή τέσσερις τοίχους, <<Θα ενδιαφέρονταν να διασφαλίσουν όχι μόνο τον τάφο,αλλά αυτοί που είχαν θαφτεί κατα την ευαίσθητη περίοδο από την στιγμή του θανάτου εως την άφιξή τους μπροστά στον θρόνο του θεού>>.γράφει ο Adam Lajtar, από  το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, και ο Jacques van der Vliet, από το Πανεπιστήμιο του Leiden, και το άρθρο εμφανίστηκε στο τελευταίο τεύχος του πολωνικού περιοδικού Αρχαιολογίας. 
  
Η μελέτη για την αποκωδικοποίηση της επιγραφής είναι ακόμη σε εξέλιξη και μια πλήρη καταγραφή των κειμένων και συμπερασμάτων  μπορεί να γίνει μόνο στο εγγύς μέλλον<<Είναι πολύ σκληρή δουλειά.Οι επιγραφές είναι σε πολύ κακή κατάσταση>>λέει ο Δρ Grzegorz Ocha από το Τμήμα Παπυρολογίας, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
   Κατά τη γνώμη του, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιγραφές είναι η προσευχή στον Αμνό του Θεού, που είναι γραμμένος στα ελληνικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη μεσαιωνική Νουβία πολύ περισσότερο στα βυζαντινά εδάφη που είχαν κατακτηθεί  από τους Άραβες.  Μέσα στην κρύπτη βρέθηκαν φυσικά μουμιοποιημένα οστά-σώματα από επτά άτομα.Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα όργανα πρέπει να ανήκουν στον Επίσκοπο Γεώργιο, ένας από τους πιο ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες του αρχαίου βασιλείου της Makuria Ο επιτάφιος του, που βρέθηκε στην περιοχή της κρύπτης, λέει ότι πέθανε το 1113 μ.Χ., σε ηλικία 82 ετών. Παρ`όλο τα ρούχα από τις μούμιες διατηρούνται  σε κακή κατάσταση,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν ντυμένοι με λινά ενδύματα.Και μερικοί από αυτούς φορούσαν και σταυρό. <<Μετά την τελευταία ταφή, η κρύπτη σφραγίστηκε για πάντα.Η είσοδος στον ταφικό θάλαμο κλείστηκε   με κόκκινα τούβλα,δεμένα με κονίομα λάσπης>>έγραψε ο Wlodzimierz Godlewski, σημερινός διευθυντής της αποστολής της ομάδας  στην Dongola.

Συμπεράσματα έρευνας
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης.Στην πραγματικότητα, η κρύπτη βρέθηκε για πρώτη φορά το 1993 από την Πολωνική αποστολή στη Dongola. Ωστόσο, ποτέ δεν έχει ανασκαφεί μέχρι το 2009. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι οργανισμοί αφαιρέθηκαν και μελετήθηκαν,καθαρίστηκαν οι τοίχοι της κρύπτης,οι επιγραφές καταγράφτηκαν,για να μελετηθούν με λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου