Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΒΩΞΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του σημερινού Δήμου Δελφών διαφαίνεται μια συνεχής επιδείνωση των σχέσεων συνύπαρξης  των κατοίκων της περιοχής και των εταιριών εκμετάλλευσης του βωξίτη , που οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία και απληστία που επιδεικνύουν οι εν λόγω εταιρίες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στις  κύριες πηγές πλούτου (τουρισμός) της περιοχής.

Η εταιρία S& (Ευρωπαϊκοί Βωξίτες) , διαπραγματεύεται την πώληση του συνόλου της δραστηριότητας βωξίτη  στην περιοχή του ευρύτερου Δήμου Δελφών με τις δύο άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ,  ήτοι την εταιρία «ΕΛΜΙΝ- Γαλλική ΚΕΡΝΕΟΣ»    και την  « Δελφοί Δίστομο-  Όμιλος Μυτιληναίου». 
Η εκμετάλλευση του βωξίτη  στην περιοχή των Δελφών τις τελευταίες δεκαετίες , απαιτεί όλο και λιγότερα εργατικά χέρια, οι δε εταιρίες έχουν προβεί σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα σήμερα , το ποσοστό των εργαζομένων στον Βωξίτη να είναι αμελητέα ποσότητα , στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού του Νομού.
Οι ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον κυρίως στον  ορεινό  όγκο  είναι τεράστιες  και ορατές τόσο με γυμνό οφθαλμό από πολύ μακριά , όσο και από τις δορυφορικές φωτογραφίες του διαδικτύου. Δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων ιδιοκτησιών απαξιώθηκαν πλήρως   αποκτώντας θέα  σε «σεληνιακά τοπία» και  δεκάδες χωριά έχουν ερημώσει.  
Η ασύδοτη  άσκηση της μεταλλείας   συνέπεσε (όχι τυχαία σύμφωνα με όλο και περισσότερα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας)  με την πλήρη παρακμή  των δύο κύριων παραγωγικών κλάδων στους οποίους ο Δήμος Δελφών είχε και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας , ήτοι τον Τουρισμό  και την παραγωγή βρώσιμης   ελιάς και ελαιολάδου.
Όχι μόνο τα βουνά της περιφέρειας αλλά ακόμα και η κοιλάδα των παγκόσμιων Δελφών σήμερα είναι η πιο φτωχή περιοχή της  «πτωχευμένης» Ελλάδας.  Η εξαθλίωση όμως που μέρα με την μέρα χτυπά  την πόρτα όλο και περισσότερων κατοίκων , δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Πέραν δε της επιβίωσης και της ευημερίας των κατοίκων του  Δήμου Δελφών, το μνημείο της UNESCO, το «Δελφικό Τοπίο» , ο «Παραδοσιακός Ελαιώνας», ο Εθνικός Δρυμός, οι περιοχές NATURA και SPA αποτελούν υψίστου κάλους μνημεία και συνεισφέρουν στην πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολοκλήρου της ανθρωπότητας.Η εξεύρεση ενός μοντέλου συνύπαρξης εξόρυξης βωξίτη με την  ανθρώπινη  κοινωνία των Δελφών είναι  μονόδρομος.  Οι βασικές παράμετροι είναι απλές ,  έχουν διατυπωθεί από πολλούς επιστήμονες και συντείνουν στα παρακάτω :
1-------     Να σταματήσουν οι επιφανειακές εξορύξεις και να καταλάβουν  οι «γνωστοί άγνωστοι» της διαφθοράς και της διαπλοκής  ότι στις προστατευόμενες με Νόμους περιοχές ( όπου σημειωτέον απαγορεύεται η κατασκευή ξενοδοχείων ή αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την  τουριστική και αγροτική ανάπτυξη των χιλιάδων κατοίκων)   είναι προσβολή και ακραία πρόκληση να επιδιώκονται  , πόσο δε μάλλον  να επιτρέπονται,   επιφανειακές εξορύξεις.  
2--------  Να εξαφανιστούν από την θέα κατοίκων και επισκεπτών οι  ,  άθλιας εικόνας και μεγάλης έκτασης   , παράνομες εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι και να υπάρξει μέριμνα από μέρους των εταιριών εξόρυξης ώστε οι αντιαισθητικές ,εκ των πραγμάτων αποθέσεις βωξίτη και αδρανών , να μη είναι  ορατές από τους τουρίστες και επισκέπτες του Δήμου Δελφών. Να αλλάξει έτσι η άσχημη εικόνα της « βιτρίνας» της τουριστικής βιομηχανίας που λέγεται Δήμος Δελφών, ώστε να προσελκύσει περισσότερους και ποιοτικότερους τουρίστες.  Στην προοπτική πώλησης του βωξίτη της S&στους προαναφερθέντες δύο   μνηστήρες η κατάσταση φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί προς όφελος της περιοχής με την αποφόρτιση της εντατικοποιημένης παραγωγής ,  καθότι και οι δύο εταιρίες  διαθέτουν δικές τους σκάλες φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία , εάν θέλουν να κάνουν εξαγωγές,  η μια στην Στυλίδα και η άλλη στο εργοστάσιο αλουμινίου (του Ομίλου Μυτιληναίου) στα Άσπρα Σπίτια. Οι εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι θα μπορούν επιτέλους να κλείσουν οριστικά , απελευθερώνοντας την  τεράστια δυναμική οικονομικής ανάπτυξης που έχει η κοιλάδα των Δελφών και το σύνολο της Φωκίδας  με ακτίνα αναπτυξιακής επιρροής μέχρι τις αρχαιότητες της Θήβας και της Χαιρώνειας , όπως έχει καταγραφεί επίσημα και στο Περιφερειακό Χωροταξικό του 2003. Είναι προκλητικό και προσβλητικό για όλους στην Ελλάδα της κρίσης ναπροσπαθούν «να μας πεθάνουν από υπογλυκαιμία ενώ κολυμπάμε μέσα στο μέλι»

Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, δεκάδες οικογενειάρχες ιδιοκτήτες –οδηγοί φορτηγών (που τα οφείλουν ακόμη στις τράπεζες, λόγω δανείων) , αναμένουν την επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης , λόγω της προαναγγελθείσας από τις εταιρίες βωξίτη διακοπή συνεργασίας μαζί τους . Οι επερχόμενες συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.λ.π. απειλούν επιπλέον των οδηγών Φ.Ι.Χ και πολλές άλλες θέσεις εργασίας στον κλάδο.  Σε όλο τον κόσμο  όταν χάνονται  θέσεις εργασίας στις εξορύξεις για οποιοδήποτε λόγο,  για τα προσεχή χρόνια οι «περισσευούμενοι» εργαζόμενοι απασχολούνται στις εργασίες  αποκατάστασης του περιβάλλοντος , που υποχρεώνονται εκ της νομοθεσίας να πραγματοποιήσουν οι εξορυκτικές εταιρίες. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών , οι αποκαταστάσεις φυσικού περιβάλλοντος που υποχρεούται να εκτελέσει η  S&(χρέη δεκαετιών) απαιτούν   θέσεις εργασίας και μεταφορικό έργο που κάλλιστα θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις απειλούμενες θέσεις. Επώνυμες και επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για τα «χρέη» αυτά προς την Εθνική και Τοπική οικονομία από το 2010 έχουν αφαιρέσει από του αρμόδιους της Ελληνικής Πολιτείας το δικαίωμα να επικαλεστούν «άγνοια» αν η S&B αποχωρήσει αφήνοντας πίσω ανέργους με αυτόν τον τρόπο.  
Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Πολιτείας είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τους Νόμους και να οδηγήσουν τις εξελίξεις  στις εξής λύσεις : α) Το «πλήρες κλείσιμο των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι» με χρονοδιάγραμμα προσαρμογής για την κατασκευή άλλου εργοστασίου εμπλουτισμού   στην ενδοχώρα αν χρειαστεί  και απευθείας οδική μεταφορά του βωξίτη στο εργοστάσιο στα  Άσπρα Σπίτια ή  στις άλλες σκάλες φόρτωσης.  β) Η  S&B   του Λουξεμβούργου να υποχρεωθεί όπως προβλέπουν οι Νόμοι να προβεί στις αποκαταστάσεις που χρωστάει στην τοπική και Εθνική οικονομία και να μην επιτραπεί η «έξοδος  με τον κλεμμένο Εθνικό πλούτο στην τσέπη»  διότι αυτό θα είναι άνευ προηγουμένου προκλητικό σκάνδαλο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Οικονομία.    
Οι καταπατήσεις των Νόμων  που έχουν συντελεστεί από την δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη είναι πάρα πολλές. Έχουν  δε καταγραφεί  ,  τεκμηριωθεί με στοιχεία και δημοσιευτεί σε σημείο να τα καταλαβαίνει όλα και ο τελευταίος πολίτης που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ  και να κάνει θυσίες ζωής.
Διανύουμε  την εποχή της εκχώρησης Εθνικής κυριαρχίας λόγω των Εθνικών χρεών, της φτώχειας και της εξαθλίωσης όποιου πολίτη μένει άνεργος κυρίως σε μια περιοχή σαν την δική μας .  Η ευνομία και ισονομία, έστω και κατ ελάχιστον , είναι άκρως απαραίτητες για την ειρηνική συνύπαρξη μιας κοινωνίας ανθρώπων. Πονηροί χειρισμοί , που οδηγούν άμεσα σε οικονομική καταστροφή δεκάδων οικογενειών και έμμεσα χιλιάδων άλλων που καταδικάζονται για πάντα στην φτώχια, όσο «γλυκά» και ήπια να επιχειρηθούν θα γίνουν αντιληπτοί με κίνδυνο την ρήξη και  αποδόμηση της τοπικής κοινωνίας.
Για τον σεβασμό που έχει δείξει η S&B στο όνομα Δελφοί και στην τοπική κοινωνία έχουν γραφτεί πολλά. Η τοπική κοινωνία θα αναμένει τις εξελίξεις και το «δείγμα γραφής» απ τις  δύο πιθανές διάδοχες εταιρίες. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει κάθε κοινωνικό φορέα αλλά και κάθε πολίτη στο μέλλον που ανεξάρτητα με την όποια διάδοχη κατάσταση θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό  ότι η κοινωνία των Δελφών του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία των Δελφών του  χθες.
Το θέμα Δελφοί και Μεταλλεία έχει βγει  ήδη εκτός τοπικών συνόρων και καλό θα ήταν να αποφευχθεί ο Εθνικός εξευτελισμός προκειμένου να γίνουν σεβαστά , τα αυτονόητα.  Οποιαδήποτε μελλοντική  εξορυκτική δραστηριότητα , εκτός αυτής που θα έχει σαν γνώμονα τον σεβασμό για τα Πολιτιστικά και Φυσικά  μνημεία  και την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη του Δήμου Δελφών  , θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την διεθνή εικόνα της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης και για όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους   της Διοίκησης , ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα.  

   

για την "ΚΑΡΤΕΡΙΑ"
φίλος αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου