Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Όλα για την υγεία, Υγεία.
Της Μαρίας Γκέκα
Βουλωμένη μύτη, καταρροή, βήχας, φλέματα, χαμηλός πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή; Όχι, πια! Ανακαλύψτε πράσινους, φυσικούς τρόπους για να απαλλαχτείτε από καθετί που σας κάνει να αρρωσταίνετε, πριν καταφύγετε στο φαρμακείο…
Το συνάχι και το κρυολόγημα μπορεί να είναι προσωρινό αλλά είναι βασανιστικό. Η εμφάνισή του είναι έντονη τη χειμερινή περίοδο, καθώς οι περισσότεροι μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου οι ιοί και η ξηρότητα του αέρα ευνοούν την εμφάνιση ιογενών λοιμώξεων. Το συνάχι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνο του μέσα σε 4-5 μέρες. Παρ’ όλα αυτά, μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις βακτηριακές λοιμώξεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή…
10 απλά βήματα κατά του κρυολογήματος!
Tι μπορείτε να κάνετε για να τα βγάλετε πέρα με το συνάχι και το βήχα, χωρίς να γεμίσετε το στομάχι σας με φάρμακα; Tο καλύτερο είναι να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παράγει αντιικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.
1. Ξεκούραση στο σπίτι…
Καλό είναι, επειδή ο οργανισμός σας είναι καταβεβλημένος, αν μπορείτε, να καθίσετε 2-3 μέρες στο σπίτι και να ξεκουραστείτε! Η παραμονή σας στο σπίτι μέχρι «το κρύωμα να κάνει τον κύκλο του» είναι η πρώτη σύσταση που θα σας δώσει ακόμα και ο γιατρός σας. Το σίγουρο είναι ότι η κόπωση επιβαρύνει την κατάστασή σας και μειώνει την άμυνα του οργανισμού σας.
2. Σβήστε το τσιγάρο…
Σταματήστε το κάπνισμα τουλάχιστον μέχρι να βελτιωθεί η υγεία σας, διαφορετικά ακόμα και μια απλή ίωση μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα, η οποία συνοδεύεται από έντονο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή!
3. Πιείτε πολύ νερό…
Για να αντιμετωπίσετε το συνάχι, πρέπει να πίνετε περισσότερο από 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα και πολλούς χυμούς! Η ενυδάτωση βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων που συσσωρεύονται στο λαιμό και τη μύτη, διευκολύνοντας την αποβολή τους και παράλληλα αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του οργανισμού κατά των ιώσεων. Ακόμα, το νερό συμβάλλει στην αποφυγή των μολύνσεων των ιστών, οι οποίοι διατηρούνται υγροί. Τέλος, η μεγάλη ποσότητα υγρών αυξάνει τη διούρηση, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται με τα ούρα και πολλά μικρόβια.
4. Μαγειρέψτε σούπες…
Οι ζεστές σούπες ενυδατώνουν τον οργανισμό και συγχρόνως καταπολεμούν τους ιούς. Καλό είναι, βέβαια, να είναι και πικάντικες (δοκιμάστε κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι), μιας και τα πικάντικα φαγητά προκαλούν δάκρυα με αποτέλεσμα να καθαρίζουν τη μύτη. Επιπλέον, οι σούπες αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες είναι το βασικό δομικό υλικό για την παρασκευή των αντισωμάτων του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση γάλακτος.
5. Αποφύγετε τα αντιπυρετικά…
Ο χαμηλός πυρετός που μπορεί να παρουσιαστεί δεν πρέπει να καταπολεμηθεί με αντιπυρετικά παυσίπονα, αφού αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού. Ακόμα και αυτή η ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού συμβάλλει στην εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι αναπτύσσονται σε θερμοκρασία 31 βαθμών Κελσίου.
6. Πολλή βιταμίνη C …
Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επιτίθενται στους ιούς. Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα πορτοκάλια, ούτε οι πορτοκαλάδες, τότε μπορείτε να καταφύγετε στη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.
7. Πιείτε ένα ζεστό αφέψημα…
Τα ζεστά ροφήματα, όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο και μέντα ενυδατώνουν τον οργανισμό και παράλληλα δρουν καταπραϋντικά και ευεργετικά. Μαλακώνουν τον ερεθισμένο λαιμό και διευκολύνουν την αποβολή εκκρίσεων.
8. Κάντε εισπνοές πάνω από μια κατσαρόλα πριν κοιμηθείτε…
Δυστυχώς, όταν σας ταλαιπωρεί το συνάχι, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Τι μπορείτε να κάνετε; Βράστε ένα λίτρο νερό με μερικά φύλλα ευκαλύπτου. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα που αχνίζει και εισπνεύστε τους ατμούς για 10 λεπτά. Οι εισπνοές των υδρατμών βοηθούν στην αποσυμφόρηση του βλεννογόνου της μύτης, ανακουφίζουν αισθητά το αναπνευστικό, μαλακώνουν τις μεμβράνες των βρόγχων και βοηθούν στην αποβολή των πτυέλων.
9. Κάντε πλύσεις με αλατόνερο…
Σε ένα ποτήρι βραστό νερό ρίξτε μισή κουταλιά αλάτι. Αφήστε το να κρυώσει λίγο και μετά ρίξτε 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι με μια σύριγγα (χωρίς τη βελόνα). Το αλατόνερο δρα ως αντισηπτικό και αποσυμφορητικό, αφού αποβάλλει τις βλέννες που συσσωρεύονται και δυσκολεύουν την αναπνοή.
10. Κάντε εντριβές…
Άμεση ανακούφιση στην καταρροή και το αναπνευστικό πρόβλημα προσφέρουν τόσο οι κομπρέσες όσο και οι εντριβές στο στήθος με μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ρίγανης, πεύκου ή ευκαλύπτου, τα οποία «φημίζονται» για την αντισηπτική, σπασμολυτική και αποχρεμπτική τους δράση.
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες, τότε καλύτερα να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Extra συμβουλές!
- Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
- Καλό είναι να απολυμαίνετε και να υγραίνετε τον αέρα του χώρου σας. Τοποθετήστε ένα μπολ με νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και αγριοκυπαρισσιού πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ.
- Αποφύγετε την πολύωρη παραμονή σας στο κρύο και την υγρασία, όπως και στην υπερβολική ζέστη.
Μικρές φυσικές συνταγές για να καταπραΰνετε τον βήχα…
- Σιρόπι από μέλι και λεμόνι!
Βράστε ένα λεμόνι μέσα σε λίγο νερό για 10 λεπτά. Μετά κόψτε το και στύψτε το σε ένα ποτήρι. Προσθέστε ένα φλιτζανάκι μέλι και ανακατέψτε καλά. Πιείτε το σε 2,3 ή 4 δόσεις μέσα στην ημέρα.
- Αφέψημα από άνθη Αλθαίας!
Η Αλθαία ή αλλιώς δενδρομολόχα είναι ένα βότανο με μαλακτικές και αντιβηχικές ιδιότητες, ιδανικό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Βράστε 3-4 άνθη της για 10 λεπτά για κάθε μεγάλο φλιτζάνι νερό. Στραγγίξτε το, προσθέστε λίγο μέλι και πιείτε το ζεστό. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε τη δοσολογία 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
- Φάρμακο από κουκούτσια κυδωνιών!
Μαζέψτε κουκούτσια από κυδώνια και βάλτε τα 2-3 μέρες πάνω σε μια χαρτοπετσέτα για να στεγνώσουν. Μετά φυλάξτε τα σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα ταλαιπωρήστε από έντονο βήχα καλό είναι να φτιάχνετε ένα αφέψημα από 10 κουκούτσια, αφού τα βράσετε πρώτα σε 2 φλιτζάνια νερό.
Γι΄αυτό, όταν καθαρίζετε κυδώνια, μην πετάτε τα κουκούτσια τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου