Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017

Αποκάλυψη : Έφεραν χύμα βωξίτη για να κατασκευάσουν την φάτνη της γεννήσεως ! Φέτος Χριστουγεννιάτικα και για πρώτη φορά στην ιστορία του λιμανιού των Δελφών , ξεφορτώνεται χύμα βωξίτης !!


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ ΧΥΜΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
επιστολή αναγνώστη μας
          Κάποτε εγκατέλειψα και εγώ τον τόπο όπου γεννήθηκα γιατί έπρεπε να βρω δουλειά , παρότι από τότε, χωρίς να έχω  ταξιδέψει, ένοιωθα  ότι είναι από τους πιο όμορφους και ευλογημένους τόπους του κόσμου για να ζήσει κάποιος. Ταξιδεύοντας  , απλά επιβεβαίωσα ότι αυτό που αισθανόμουν , ήταν και με τα κοινά κριτήρια σωστό και πάντα κουβαλούσα την απορία : 
 • Γιατί να πρέπει να μεταναστεύσω; 
 • Γιατί ένα τέτοιος τόπος δεν μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε εμένα και χιλιάδες άλλα παιδιά πριν και μετά από εμένα που γενιά με την γενιά εγκαταλείψαμε αρχικά για λίγο αλλά τελικά για πάντα την γη των Δελφών;  
            Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ  στενά την υπόθεση σχετικά με τον ρόλο που παίζει στην περιοχή η εξόρυξη βωξίτη. Παρακολούθησα τελευταία και τον αγώνα της κοινωνίας των Μεγάρων για να μην γίνουν εκεί εξορύξεις βωξίτη κόντρα στο αίτημα της εξορυκτικής εταιρίας Δελφοί-Δίστομο να μεταφέρει και εκεί την "μοναδική στην Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη" που έχει επιτύχει η δραστηριότητα  στους Δελφούς ,  σε όλη την  Φωκίδα και στην  Δυτική Βοιωτία... Εκεί στα Μέγαρα, με πρωτεργάτες συλλόγους , Δημοτική αρχή και στην συνέχεια μαζί με την Αντιπεριφέρεια και τους  βουλευτές είπαν
απλά «όχι». 
Ο Πρωθυπουργός  Κος Τσίπρας πριν λίγες μέρες μίλησε όπως και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις πολιτικών μεγαλοστομιών για αδικημένες κοινωνίες, για καταδίκη της διαπλοκής, για εκδίωξη όσων νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος που οι επιχειρήσεις μπορούν να αγνοούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την φτώχια που προκαλούν και αποφάνθηκε τελικά ότι θα είναι καταστρεπτικό να γίνει εξόρυξη βωξίτη. «Καταδίκασε»  τα Μέγαρα  να μην έχουν αυτή την «ευλογία» της εξόρυξης. 
Το έκανε επειδή είναι ο σωστός και τίμιος πρωθυπουργός που θα σώσει την Ελλάδα από τον κακό εαυτό της; Επειδή αφού δεν έσκισε τα μνημόνια θα σκίσει τα δίχτυα με τα οποία τύλιξαν τους κατά τόπους «Δελφούς» η διαπλοκή και η διαφθορά του παρελθόντος; Ή τον νοιάζει όπως και τους προηγούμενους η διαπλοκή και η ψηφοθηρία; Εκτός θέματος η απορία οπότε την αφήνω, δεν μπορούσα όμως να μην την εκφράσω. Θα τον ρωτήσει κάποιος γιατί εκεί όχι ενώ στους Δελφούς είναι το καλύτερο;
              Με αυτά στο μυαλό μου, περνώντας πρώτα απ’ όλα από το λιμάνι της Ιτιάς για να απολαύσω τον ηλιόλουστο καφέ μου- «καλώς ήρθα» - στην αγκαλιά του Θεού, είδα ένα φορτηγό πλοίο στο κέντρο της θέας μου, στον μώλο, και πολλά τροχοφόρα οχήματα να δίνουν μία εντελώς αρνητική εικόνα. Ρώτησα και έμαθα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, προπαραμονή Χριστουγέννων του 2017, Σαββάτο εορταστικού τριημέρου, στο λιμάνι των Δελφών  ξεφόρτωναν χύμα βωξίτη!!! 
Από τις ελάχιστες  ημέρες σύντομων διακοπών του χρόνου που δεν έχουν τον πρώτο λόγο οι καλοκαιρινοί προορισμοί (στους οποίους δεν ανήκουν οι Δελφοί), η μέρα που πολλοί Έλληνες θα πάνε  εξερευνητικά και πέρα από τα γνωστά, που λόγω Αράχωβας και χιονιού θα περάσουν πολλοί «κατά λάθος» και από την παραλία, ημέρα που επαγγελματίες και τουριστικοί πράκτορες του καλοκαιρινού τουρισμού  θα κάνουν αναγνωριστικές επισκέψεις για ανακάλυψη νέων προορισμών,  το λιμάνι των Δελφών "στολίσθηκε" με τα πιο άσχημά του για μία ακόμη φορά...
           Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ τα συναισθήματά μου συγχαίροντας όλους αυτούς που με τις πράξεις τους ή με την σιωπηρή αποδοχή τους, συνέβαλαν καθοριστικά για να έχω και αυτή την εμπειρία που προσωπικά, δεν μου άφησε πλέον καμία  αμφιβολία:
⇒          Συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα στον Βουλευτή Κο Κωστοπαναγιώτου που θεώρησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ότι το μόνο  πρόβλημα της βωξιτικής δραστηριότητας στην Φωκίδα ήταν το "εργασιακό" , επί διευθυντή κου Πολυχρονόπουλου. Εφόσον ο κος Πολυχρονόπουλος έφυγε και για τις «λεπτομέρειες»  μπήκαν κάποια πρόστιμα, όλα τα άλλα μάλλον έχουν καλώς. Ούτε διαπλοκή στο παρελθόν, ούτε δέσμιο  του έργου της διαπλοκής το παγκόσμιο μνημείο των Δελφών, ούτε αξίζει ο τόπος κάτι καλύτερο από την διαχρονική φτώχια.

⇒         Ταυτόχρονα και για τον ίδιο λόγο συγχαίρω τα μέλη και τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Φωκίδα και όσων εμπιστεύεται ο κος Κωστοπαναγιώτου ως συμβούλους του στα της Φωκίδας και που σε λιγότερο από δύο χρόνια (το πολύ) που θα έχουμε εκλογές, θα εισπράξουν. Θα εισπράξουν για τις θέσεις εργασίας που θα έχει προσφέρει  στους απελπισμένους ψηφοφόρους   η  παραγωγική ανασυγκρότηση  της κυβέρνησής τους. Εάν βέβαια οι ντόπιοι δεν έχουν ξαναβουλιάξει  στην απελπισία και την εξαθλίωση που επί πολλές τετραετίες τους  έκανε να ψηφίζουν όποιον τους έταζε και ας μην τους έδινε τελικά. Και τότε ποιον θα στηρίξουν αυτοί που ξέρουν την τέχνη; Τότε που όλοι θα έχουν   να συγκρίνουν το αποτέλεσμα με όλες τις άλλες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας και αυτό δεν θα αφήνει περιθώρια για τα συνήθη ψέματα των πολιτικών; Εκτός θέματος αλλά σημαντική για αυτούς απορία.       

⇒       Τα θερμά μου συγχαρητήρια συνολικά στην κυβέρνηση των κων Τσίπρα και  Καμμένου των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, και των υπουργών Περιβάλλοντος, , Οικονομίας, Ναυτιλίας, Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Περιβάλλοντος και σε όσους  έχουν λάβει απ’ ευθεία γνώση και έχουν απορρίψει τις αντιδράσεις και καταγγελίες για όργιο παρανομιών  στις παραλιακές εγκαταστάσεις βωξίτη στο Λαρνάκι δυτικά της Ιτέας και στα πεδία εξόρυξης στα βουνά. Που τις έχουν απορρίψει μάλιστα  σε σημείο να απαξιούν να απαντήσουν με τα επίσημα  στοιχεία του κράτους που αποδεικνύουν το αντίθετο.  Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση μία περιοχή να έχει βουλιάξει στην διαπλοκή, στην τρομοκρατία της σιωπής  του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων , μιας παλιότερης εποχής.(*)

⇒      Την Κυβέρνηση και τον κο Τσίπρα που ως οι μόνοι  υπεύθυνοι και ικανοί  να σπάσουν  τα  αποστήματα του παρελθόντος  που καταστρέφουν και φτωχοποιούν, στους Δελφούς τα βρίσκουν όλα καλά...  
Στην Κυβέρνηση και τον Κο Τσίπρα  που σε αντίθεση με τα Μέγαρα, θεωρεί ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στην Φωκίδα και στους Δελφούς σημαίνει εξόρυξη βωξίτη παντού και ξεφόρτωμα βωξίτη όχι μόνο στις   ιδιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και στον κεντρικό μώλο του λιμανιού των Δελφών και Σάββατο προπαραμονή Χριστουγέννων.

  ⇒       Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου  που και αυτή σε συνέχεια των προκατόχων της (των κακών κυβερνήσεων), βρήκε τις εγκαταστάσεις βωξίτη στην καρδιά του Δελφικού τοπίου καθόλα νόμιμες και αποδεκτές για την προοπτική που δίνουν στην προστασία του μνημείου. Την Υπουργό θεματοφύλακα των πολιτιστικών αξιών της Ελλάδας, που με την ανάληψη των  καθηκόντων της  έσπευσε να υπογράψει αυτό που δεν τόλμησε να υπογράψει κανείς προκάτοχος : Την έγκριση να χαρακτηριστούν και επίσημα και με το νόμο «μεταλλευτικές» οι εγκαταστάσεις βωξίτη  δυτικά της Ιτέας, ανοίγοντας τον δρόμο για την συγκλονιστική μου εμπειρία.

  ⇒    Συγχαρητήρια οφείλω και στους προηγούμενους βουλευτές, τουλάχιστον στην κα Παπαθανάση και κα Μανδρέκα που φρόντισαν να φτάσουμε στο σήμερα αφότου ήρθαν στην δημοσιότητα θέσεις και ντοκουμέντα για τον αρνητικό ρόλο της βωξιτικής δραστηριότητας στην  Φωκίδα και τους Δελφούς. 

  Ιδιαίτερα την κα Μανδρέκα, που όταν σύλλογοι και κάτοικοι της Ιτέας ξεσηκώθηκαν το 2013 με την  κυβερνητική μελέτη που απέδιδε στο λιμάνι της Ιτέας χαρακτήρα «χύμα φορτίου» και όχι  «τουριστικό» ή «κρουαζιέρας», παρενέβη (σύμφωνα με την ίδια) και έδωσαν με διόρθωση και τον χαρακτήρα   «κρουαζιέρας» αλλά δεν απαίτησε  να σβήσουν  το «χύμα φορτίο» όπως θα έπρεπε , εάν οι τότε κυβερνόντες ήταν έντιμοι. 
  Και επειδή το «δεν ήταν έντιμοι» οι τότε κυβερνόντες ξέρω ότι είναι βαρύ, χρονιάρες μέρες,  να δώσω εξηγήσεις μην παρεξηγηθούμε. Σύμφωνα με έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων του τότε, που δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε, ο χαρακτήρας στα Ελληνικά λιμάνια είχε δοθεί βάση της πραγματικής κίνησης των τελευταίων χρόνων. Και σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από το λιμεναρχείο Ιτέας  τα τελευταία πολλά χρόνια (πριν το 2013) δεν υπήρξε καμία κίνηση χύμα φορτίου στο λιμάνι

  Το «χύμα φορτίο» ήταν ή βάση ψεύτικων στοιχείων ή γιατί κάποιοι έκαναν στον πολύπαθο τόπο μας μάγια. Και επειδή δεν πιστεύω στα μάγια ενώ είμαι πεπεισμένος ότι η διαπλοκή οργίαζε τότε στην Ελλάδα (το λέει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός μας),  με αυτή την αντίληψή μου περί τιμιότητας  κάνω και την παραπάνω αναφορά.  

          Εδώ πρέπει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά συγχαρητηρίων στο υπουργείο Ναυτιλίας και τον Κο Κουρουμπλή που  έχει πλήρη γνώση για την μεγάλη αδικία εις βάρος του λιμανιού των Δελφών αλλά την διόρθωση του έργου των «κακών»   δεν την έκανε. Ένας ακόμα υπουργός που τελικά βρίσκει το έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων στους Δελφούς απόλυτα σωστό και το συνεχίζει. Δεν θα αναφερθώ στην απορία μου από τι ήρθαν τελικά να μας σώσουν αυτοί γιατί είναι εκτός θέματος, αξίζει όμως η αναφορά. 

  ⇒        Συνεχίζω δίνοντας τα θερμότερα   όλων μου συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη κο Μπακογιάννη,  που με θάρρος και αυταπάρνηση  αρχές του 2016, ήρθε σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών και είπε ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα στους Δελφούς στηρίζοντας το να επεκταθούν οι εκτάσεις που καταλαμβάνει η δραστηριότητα βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών. Πώς θα φτάναμε άλλωστε στο σήμερα....  
  Ήταν όταν κάποιοι  τέλη του 2015 κατήγγειλαν το παράνομο άνοιγμα στα στηθαία   ασφαλείας στον όρμο Καμιότισα ,και αυτές στην παραλία στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου, για να αναπτύξει και εκεί επιπλέον ανεξάρτητες εγκαταστάσεις βωξίτη η εταιρία εξόρυξης Δελφοί - Δίστομο. Και αυτές βουτηγμένες στην παρανομία σύμφωνα με αναπάντητες καταγγελίες αλλά για το καλό μας σύμφωνα με τον Κο Μπακογιάννη.  Ήταν όταν άσχετος υπάλληλος της Περιφέρειας υπέγραψε ένα χαρτί χωρίς καμία αρμοδιότητα και χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι, αστυνομία και  Εισαγγελία σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Και ήταν ένα ατύχημα που τους έκανε τελικά να τις κλείσουν αλλά τι σημασία έχει. 

  Ο Κος Μπακογιάννης  σήμερα θα είναι ικανοποιημένος για το ότι η επιχειρηματικότητα που στηρίζει στους Δελφούς παράγει έργο και πλούτο και Σάββατο προπαραμονή Χριστουγέννων ακόμη και στον κεντρικό μώλο του λιμανιού των Δελφών. Και πάλι συγχαρητήρια κε Μπακογιάννη και ας νοιώθω εγώ αηδία.   

  ⇒              Τον κο Κατσαγούνο αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας  δεν θα τον αναφέρω διότι δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει ή όχι  ή εάν έχοντας το αίσθημα της ντροπής (σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς του σήμερα)  δεν νοιώθει βολικά να τάζει έργα τουριστικής ανάπτυξης στους Δελφούς  όταν ο Περιφερειάρχης του δίνει την παραλία των Δελφών στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Ας με συγχωρέσει εάν έπρεπε να τον συγχαρώ και αυτόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνω για τους άλλους και ποτέ δεν είναι αργά να απαιτήσει ότι πρέπει για τον τόπο του ή να παραιτηθεί.

               Σε Περιφερειακό επίπεδο δεν πρέπει να ξεχάσω τον προηγούμενο Περιφερειάρχη Κο Περγαντά. Εγώ πρέπει να πω τουλάχιστον συγχαρητήρια αλλά η εταιρία βωξίτη των Δελφών του Κου Κυριακόπουλου θα πρέπει να τον ευγνωμονεί. Ήταν αυτός επι κεφαλής το 2012, όταν  η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έλεγξε και συμπέρανε ότι στις εγκαταστάσεις βωξίτη στο Λαρνάκι είναι όλα νόμιμα και έδωσε έγκριση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας. Ξέπλυνε έτσι το όποιο παράνομο παρελθόν επιτρέποντας σήμερα να βαδίζουμε βήμα βήμα στο να χαρακτηριστεί και επίσημα η περιοχή των Δελφών ως «μεταλλευτική». Ήταν όταν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  την συζήτηση συντόνισε και κατεύθυνε, σύμφωνα  με τα βίντεο που όλοι απολαύσαμε,  το μέλος της επιτροπής και  μεγαλοεργολάβος της εταιρίας βωξίτη κος Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Τι και αν αυτό σκαλώνει σε κάθε αντίληψη περί ηθικής, τι και εάν η ίδια η Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύει να ελέγχει την νομιμότητα και την σκοπιμότητα μιας τέτοιας  απόφαση  κάποιος που έχει προσωπικό συμφέρον.   Τ

              Το αποτέλεσμα μετράει και εδώ  πρέπει να πω  συγχαρητήριά και στην   κα Γερακούδη που παρότι επικεφαλής  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας  συγκάλυψε και αυτή το γεγονός καθώς και σε όλους τους επικεφαλής των τότε ελεγκτικών και δικαστικών αρχών, της κεντρικής κυβέρνησης και την Φωκίδας,  που παρά τις πολλές καταγγελίες (μέχρι και για την μήνυση στην κα Γερακούδη διαβάσαμε)  σήμερα η εταιρία των εγκαταστάσεων βωξίτη έχει και κουνάει με την κάθε ευκαιρία το χαρτί "περί νομιμότητας " που της έδωσαν με αυτό τον τρόπο. Κλείνοντας σε αυτό το καθοριστικό γεγονός, θα πρέπει να επανέλθω για ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Κο Κωστοπαναγιώτου και την σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα που  έχοντας λάβει αναλυτικά γνώση όλων αυτών, δεν έκαναν τίποτα ώστε  εγώ ερχόμενος προπαραμονή Χριστουγέννων στο λιμάνι των Δελφών για ένα καφέ, να οδηγηθώ και κάνω κάτι άλλο αντί  να γράφω για να μοιραστώ αυτό που ένοιωσα.  

              Στον σημερινό Δήμαρχο Δελφών Κο Παναγιωτόπουλο και τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Κο Ταγκαλή (που και οι δύο ήταν στην παράταξη του Δημάρχου Κου Φουσέκη το 2012 και προσέφεραν γη και ύδωρ στην εταιρία βωξίτη), καθώς και στους επικεφαλής των μικρότερων παρατάξεων Κο Ιωσηφίδη , Κο Μέγγο, και Κο Δρακάκη, όπως και στο τοπικό  Συμβούλιο Ιτέας( το διαφανές και..αόρατο) , στους πρώην και νυν επικεφαλείς του  Επιμελητηρίου Φωκίδας Κο Γαζή και Κο Αυγερινό, καθώς και στον Κο Γιογάκη πρώην Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και σημερινό πρόεδρο Κο Παναγιωτόπουλο, και όσους ξέχασα, αξίζετε επίσης πάρα πολλά   συγχαρητήρια για όσα κάνατε  ή παραλείψατε να κάνετε μέχρι σήμερα ,  μόνον που για σας συγκεκριμένα έχουν ελάχιστη σημασίαΤουλάχιστον σε σύγκριση με όσα θα εισπράξετε , σύντομα , απ’ ευθείας από τους συμπολίτες σας  για το πώς διαχειριστήκατε τις ευθύνες που είχατε απέναντί τους. 
  Σχεδόν όλοι οι άλλοι που προανέφερα ζουν μακριά. Εσείς που ζείτε εδώ  και όσοι δεν   έχετε  "μεταναστεύσει"  στο άμεσο μέλλον , θα ζείτε εδώ και την «επόμενη μέρα».

  Όταν  η κάθε παραλιακή περιοχή της Ελλάδας ακόμη και τα Μέγαρα χωρίς ιδιαίτερο παραλιακό μέτωπο , θα ανακάμπτει , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας θα μπορεί να συγκρίνει το  εκεί αποτέλεσμα με το αποτέλεσμα όσων διαπράξατε εσείς για τους Δελφούς και την Φωκίδα. Για όσα  δεν κάνατε μπορείτε να ανατρέξτε στο τι  έκαναν πρόσφατα οι ομόλογοί σας. συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι στην δυτική Αττική και το για ποιους λόγους εκεί διαφώνησαν απόλυτα με την εξόρυξη βωξίτη  και γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το δέχτηκε.     

                Συγχαρητήρια σε όλους λοιπόν, καλές γιορτές και μακάρι να κάνω λάθος που ένοιωσα άσχημα για αυτό που είδα.  Πέραν των συναισθημάτων άλλωστε, το αν είχα δίκιο ή άδικο δεν είναι   θέμα επιβίωσης για εμένα ...αλλά όλων όσων μένουν μόνιμα στην περιοχή.  


  -------------------------------------------------------------------------------
  (*)

  http://delphikomellon.blogspot.gr/2010/11/blog-post_10.html

  http://delphikomellon.blogspot.gr/2010/10/3.html

  http://filosofia-erevna.blogspot.gr/2013/06/blog-post_442.html


  http://iteanet.blogspot.gr/2010/11/blog-post_5131.html

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου