Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Άσκρη Βοιωτίας: Η Κοιλάδα των Μουσών υποδέχεται την Ύδραυλη του Κτησίβιου

 Μουσεία 2013
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο ΗΣΙΟΔΟΣ”:
Στην Άσκρη Βοιωτίας, στην πατρίδα του Ησίοδου αλλά και του μεγάλου μηχανικού και εφευρέτη της αρχαιότητας του Κτησίβιου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση της Ύδραυλης που κατασκεύασε ο Παναγιώτης Στέφος.
 Έπειτα από πολύχρονη εξαντλητική έρευνα σε πάσης φύσεως πηγές η κατασκευή του Π. Στέφου βασίστηκε κυρίως στις λεπτομερείς περιγραφές που έχουμε από τον Ήρωνα και τον Βιτρούβιο καθώς και στις δύο Υδραύλεις που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δίον του Ολύμπου και στην πόλη Aquincum της Ουγγαρίας αντίστοιχα.
  Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο πολυφωνικό όργανο στην ιστορία, τον πρόγονο του σημερινού εκκλησιαστικού οργάνου. Το κατασκεύασε στην Αλεξάνδρεια ο Κτησίβιος  3ος αι. π.Χ. ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της σχολής των αλεξανδρινών μηχανικών (Μουσείο) και πατέρας της “Πνευματικής”, δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τον αέρα και τις χρήσεις του. Έμεινε γνωστός κυρίως για τρία επιτεύγματά του: την καταθλιπτική αναρροφητική αντλία, το υδραυλικό ωρολόγιο και το υδραυλικό μουσικό όργανο (ύδραυλις). Με μακρά και συνεχή παρουσία (Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Βυζάντιο, Ρωμαιοκαθολική εκκλησία) η ύδραυλις και μετέπειτα το εκκλησιαστικό  όργανο  συνέβαλαν  τα μέγιστα στο να κτιστεί το μεγάλο οικοδόμημα της δυτικής πολυφωνικής μουσικής.   Ο Παναγιώτης Στέφος και η ορχήστρα Λύραυλος που έχει δημιουργήσει,  έχουν να επιδείξουν ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τους οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Η ύδραυλις θα εμπλουτίσει το στόλο των 40 αρχαίων οργάνων που έχει ανακατασκευάσει και θα συμβάλει  στο να φωτιστεί ακόμη περισσότερο ένα κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού που είναι σχετικά άγνωστο.   Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Κοιλάδας των Μουσών η ορχήστρα Λύραυλος θα συμπληρωθεί και με τον Παύλο Καρποδίνη, τον γνωστό τραγουδιστή της έντεχνης ορχήστρας του ΟΤΕ.
 http://thiva-nikolas.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6218.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου