Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Πώς θα φορολογηθούν

Έπειτα από το σάλο που ξέσπασε από την υπερφορολόγηση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω λαθών που έγιναν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές που θα γίνουν θα αφήσουν κερδισμένους αλλά και χαμένους. 
Το επόμενο διάστημα θα έρθουν προς...ψήφιση στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, αλλαγές που πρώτα από όλα θα ανακουφίσουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, σε σύγκριση με τα αρχικά εκκαθαριστικά που τους προκάλεσαν σοκ, αλλά και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλλονιά. Στον αντίποδα, στους μεγάλους χαμένους θα παραμείνουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία ακόμη κι αν ισχύσει η έκπτωση φόρου 20-30%, και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά, καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» ακινήτων που επιβαλλόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αυτή η κατηγορία δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.
 Σύμφωνα με το «Βήμα», στις αλλαγές που θα τεθούν προς ψήφιση δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για τα οικιστικά ακίνητα που επιβαρύνονται λιγότερο σε σύγκριση με το «χαράτσι», αλλά οι ιδιοκτήτες του εξακολουθούν να φορολογούνται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών που παραμένουν ίδιες από το Μάρτιο του 2007. Επιπλέον, δεν προβλέπεται έκπτωση σε όποιον πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου. 
Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους, προκειμένου να πληρωθεί η πρώτη δόση ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να έχει ανοίξει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις. 
Ποιοι δικαιούνται τις φοροαπαλλαγές 
Ο νέος ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% για όσους έχουν συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τερμαρτό) έως 9.000 ευρώ στην περίπτωση των άγαμων, έως 10.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά, στις 11.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί, στις 12.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά, ενώ για κάθε επιπλέον παιδί το όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. 
Αυτό δεν είναι το μόνο κριτήριο, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. Την έκπτωση φόρου θα δικαιούνται τελικά και οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ή σε Ασφαλιστικά ταμεία. 
Την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%. Στις βασικές προϋποθέσεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το «Βήμα» τα εξής: 
Το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) να είναι ως 12.000 ευρώ για άγαμο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ενώ για τον έγγαμο το ποσό αυξάνεται στις 13.000 ευρώ, για έγγαμο με ένα παιδί στις 14.000 ευρώ και για τον έγγαμο με δύο παιδιά στις 15.000 ευρώ. Για τρίτεκνους, το εισοδηματικό όριο πλήρους απαλλαγής είναι τα 16.000 ευρώ (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα), ενώ για έγγαμο με τέσσερα παιδιά το όριο ανεβαίνει στα 17.000 ευρώ. Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων (ατομική ή οικογενειακή) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ., ενώ οι ιδιοκτήτες δικαιούνται την έκπτωση ανεξάρτητα από το αν έχουν οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου