Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αντίκυρα : Ποιος επιχειρεί να κλείσει την Αλλοτροπία?


Μέγα πρόβλημα έχει προκύψει στην περιοχή της Αντίκυρας , με την στέγαση της Αλλοτροπίας.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα , θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για αυτό το ζήτημα, στην οποία θα παραβρεθούν τοπικοί άρχοντες αλλά και απλοί πολίτες ,στην αίθουσα πολιτ/κών εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου.

Η Αλλοτροπία στεγάζεται σε έναν χώρο , ο οποίος ήταν κλειστός για 10 χρόνια και ξαφνικά , ζητήθηκε από τους υπευθύνους να εγκαταλείψουν τις αίθουσες .
Κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν και την μοναδική κουκίδα  πολιτισμού που υπάρχει στην Αντίκυρα. 
Για να καταλάβουν και κάποιοι ακόμα , είναι σαν να κλείνει το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ.


Μήπως μετά θα πάρει σειρά και το Λ.Μ.Α και κάποιοι θα ζητούν να δοθούν οι αίθουσες για διαφορετική χρήση;
Βεβαίως για το στολίδι της Αράχωβας δεν συντρέχει κανένας τέτοιος κίνδυνος,...τουλάχιστον μέχρι ώρας. 
Για να δούμε όμως τις δράσεις της Αλλοτροπίας καθώς και πιο είναι ο πρόβλημα που ξαφνικά προέκυψε ;

Η Αλλοτροπία είναι ένας σύλλογος που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Αντίκυρας, με σημαντικές διεθνείς σχέσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού, την κατατάσσει στους 70 σπουδαιότερους πολιτισμικούς χώρους της Ελλάδας και θέτει τις εκδηλώσεις της υπό την αιγίδα του.
Διαθέτει:
  1. Αίθουσα ενδυμασιών με περισσότερες από 120 φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα.
  2. Έκθεση Γεωργικών εργαλείων, εργαλείων Υφαντικής τέχνης, Επαγγελματικά εργαλεία ταξινομημένα κατά επάγγελμα.
  3. Αίθουσα εκθέσεων με 2 εικαστικές εκθέσεις ανά μήνα.
  4. Μόνιμη έκθεση μοντέρνας Τέχνης με γλυπτά και πίνακες Ιταλών και Ελλήνων εικαστικών.
  5. Αίθουσα Υφαντικής όπου ηλικιωμένες υφάντρες διδάσκουν Υφαντική στους νεώτερους.
  6. Εργαστήριο αποκατάστασης και συντήρησης των εκθεμάτων.
  7. Οι δράσεις είναι προσανατολισμένες στα παιδιά και καθημερινά γίνονται σεμινάρια παραδοσιακών χορών, δημιουργικής γραφής δωρεάν από ειδικευμένους εθελοντές. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια εβδομάδα ανέρχονται στα 80.
  8. Δανειστική Βιβλιοθήκη 20.000 σπανίων εκδόσεων και 3.000 βιβλίων περασμένων αιώνων. Συνεργάζεται  με την Εθνική Βιβλιοθήκη για την συντήρησή τους.
H Αλλοτροπία είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα διαφόρων τομέων της Ακαδημίας Αθηνών (Τομέας Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας, ένταξη της στο Έργο DARIAH-GR) που σκοπό έχουν την έρευνα και καταγραφή των εκθεμάτων της.
Συνεργάζεται με τη Εθνική Πινακοθήκη, που την έχει κάνει αντικείμενο μελέτης για το πώς μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα εξελίχτηκε σ’ αυτό το μέγεθος. Την έχει εντάξει σε πρόγραμμα συντήρησης των παλαιών της βιβλίων καθώς επίσης και σε ένα πρόγραμμα συνεχούς συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.
Η Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της Αλλοτροπίας είναι μοναδική σε επαρχιακό χώρο.
Δήμοι της Ιταλίας και της Γαλλίας αντιμετωπίζουν την Αλλοτροπία ως ισότιμο εταίρο, συνδιοργανώνουν μαζί της εκδηλώσεις και τις θέτουν υπό την αιγίδα τους.
Στη μικρή διάρκεια ζωής της (1 έτος), έχει κάνει 50 και πλέον εκδηλώσεις πανελληνίου και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Πρακτορεία ταξιδιών έχουν κάνει την Αλλοτροπία προορισμό τους και προσπορίζουν πλούτο στον τόπο.


Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση εκπονεί προγράμματα βασισμένα στα εκθέματά μας, για μαθητές των σχολείων της Βοιωτίας, που θα γίνουν στην Αλλοτροπία.
Οι ξεναγοί μας, είναι παιδιά όλων των σχολείων, από τους οποίους θα αναδειχτούν οι αυριανοί συνεχιστές της προσπάθειάς αυτής.
Οι αίθουσές είναι πολλαπλών χρήσεων λόγω έλλειψης χώρου και η επίσκεψη σ’ αυτές και η ξενάγηση γίνεται χωρίς την καταβολή εισιτηρίου.
Για να ολοκληρωθεί ο χώρος αυτός και να γίνουν τα εγκαίνια τον περσινό Ιανουάριο, χρειάστηκε άπειρος χρόνος συλλογής και αποκατάστασης των αντικειμένων, ευπρεπισμού του χώρου που ήταν κλειστός επί δεκαετία, τοποθέτηση των αντικειμένων, πολλά χρήματα για την αγορά μέσων για την έκθεσή τους, και εργασία νυχθημερόν από τους εθελοντές.
Η Αλλοτροπία έφερε πλούτο στην πόλη:
  • Πέντε χιλιάδες περίπου επισκέπτες ήρθαν στο μουσείο.
  • Δέκα χιλιάδες άνθρωποι, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.
  • Πάρα πολλά παιδιά παρακολουθούν καθημερινά τα δωρεάν σεμινάριά.


Το πρόβλημα
Πρόσφατα υπέβαλε φάκελο στην Αναπτυξιακή Λιβαδειάς για να δημιουργήσει πρόσβαση με αναβατόρια στο χώρο για ΑΜΕΑ, πυρασφάλεια, εξελιγμένο συναγερμό, βιτρίνες για τα εκθέματα, προστατευτικά μέσα εκθεμάτων, μέσα ασφάλειας χώρου, εποπτικά μέσα που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από το Δήμο για τις εκδηλώσεις του, κλπ. Ο φάκελος, ήρθε πρώτος στη Βοιωτία για την πληρότητά του,
Όταν ενημερώθηκε τις τοπικές αρχές του Δήμου για την πιθανή χρηματοδότησή άρχισαν τα προβλήματά.
Στην Αντίκυρα, ίσως και αλλού, δυστυχώς, υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα φανερών ή αόρατων διαχειριστών της εξουσίας,  που εναντιώνεται σε κάθε καινούργιο, σε κάθε καλό που γίνεται στην πόλη αν δεν το κάνουν ή δεν το διαχειρίζονται οι ίδιοι. Κι επειδή δεν είναι άνθρωποι δημιουργικοί, επιδίδονται στην καταστροφή των δημιουργημάτων των άλλων. Η μυρουδιά του χρήματος από την πιθανή χρηματοδότηση της Αλλοτροπίας τους αναστάτωσε
Κατάφεραν να χειραγωγήσουν άτομα και να τα οδηγήσουν σε απαιτήσεις καταστρεπτικές για το μουσείο, την βιβλιοθήκη και τους εν γένει χώρους των δραστηριοτήτων της αλλοτροπίας.
Οι επιπτώσεις που θα έχει η συρρίκνωση της Αλλοτροπίας:

  • Σταματούν, λόγω έλλειψης χώρου, τα σεμινάρια των παιδιών.
  • Για τον ίδιο λόγο σταματούν οι επισκέψεις των σχολείων της Βοιωτίας για μαθησιακά προγράμματα. (8.000 περίπου μαθητές).
  • Τα αντικείμενα του κάτω ορόφου θα μεταφερθούν επάνω και θα μετατρέψουν το χώρο σε μη επισκέψιμη αποθήκη και κλείνει ουσιαστικά το μουσείο για τους επισκέπτες.
  • Η πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης, που δημιούργησαν ιταλοί και έλληνες καλλιτέχνες, μοναδική σε επαρχιακό χώρο, με μοναδικό όρο να εκτίθενται τα έργα τους, θα κλείσει, με συνέπεια την επιστροφή με κούριερ των πινάκων στους καλλιτέχνες, κόστος που αδυνατεί να καταβάλει η Αλλοτροπία.
  • Θα δημιουργηθούν ανάγκες μετασχηματισμού του συναγερμού.
  • Θα πρέπει ν’ ασφαλιστούν οι σκάλες με σιδερόπορτα και κάγκελα.

Εν κατακλείδι θέλω να πιστεύω , ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και οι υπεύθυνοι και από τους 2 χώρους , θα αφήσουν την ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑ ανοικτή και νόμιμη.

Σκέφτεστε τι θέμα θα προκύψει αν ο Δήμος Δ.Α.Α. κλείσει μια εστία Πολιτισμού ;


Οι φωτό είναι από την έκθεση παλιάς φωτογραφίας  που έλαβε χώρα στην ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑ και στην οποία τιμήθηκε ο παλιός φωτογράφος , ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.


Πηγή: http://e-hani.blogspot.com/2015/02/blog-post_2.html#ixzz3Qbfk3Brh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου