Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πάνω από 36.000 άνεργοι πτυχιούχοι διεκδίκησαν μια θέση μέσω ΟΑΕΔ

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του ΟΑΕΔ για τις 27.948 θέσεις κοινωφελούς εργασίας μπορεί να μας δώσει κάποια συμπεράσματα...για τους πτυχιούχους που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία. 
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνει κανείς ότι ο συνολικός αριθμός όσων κατέθεσαν αίτηση για να διεκδικήσουν μια θέση κατηγορίας εκπαίδευσης ΠΕ ανέρχονταν σε 20.388 και από αυτούς οι 6.471 χαρακτηρίστηκαν ως επιτυχόντες. Φυσικά ο αριθμός των πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στους πτυχιούχους ΤΕ ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ήταν μικρότερος και ανήλθε σε 15.812 ενώ οι επιτυχόντες ήταν σχεδόν οι μισοί (7.497).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των αιτήσεων αφορούσε την κατηγορία ΔΕ με 60.360 αιτήσεις για 9.290 θέσεις ενώ στην κατηγορία ΥΕ οι αιτήσεις ήταν 12.545.Μικρός ήταν ο αριθμός των αιτήσεων στους γιατρούς καθώς μόνο 13 κατέθεσαν αίτηση. Ο μικρός αριθμός αιτήσεων είχε ως αποτέλεσμα να προσληφθούν το σύνολο όσων κατέθεσαν αίτηση. Στους οδοντιάτρους ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μονοψήφιος καθώς μόλις 9 διεκδίκησαν τις θέσεις που προσφέρονταν για την ειδικότητά τους και από τους χαρακτηρίστηκαν επιτυχόντες οι 5.
Σε 71 ανέρχονται οι κτηνίατροι από τους οποίους επιτυχόντες ήταν οι 63 με αποτέλεσμα το ποσοστό των προσληφθέντων να φθάσει το 88.73%. Λίγο περισσότεροι ήταν οι πτυχιούχοι νοσηλευτικής ΑΕΙ (Σχολές σε Αθήνα και Σπάρτη) που διεκδίκησαν μια θέση κοινωφελούς εργασίας καθώς ο αριθμός τους έφθασε τους 83 και επιτυχόντες ήταν οι 72. 
Στις παραϊατρικές ειδικότητες των ΑΤΕΙ αξίζει να αναφερθούμε στον μικρό αριθμό αιτήσεων εργοθεραπευτών, ραδιολόγων, λογοθεραπευτών και πτυχιούχων μαιευτικής όπου οι αιτήσεις ήταν 5 για τους πρώτους, 3 26 και 37 αντίστοιχα για τις άλλες ειδικότητες. Αντίθετα ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών έφθασε τους 427 των αποφοίτων ιατρικών εργαστηρίων τους 142 ενώ τα πρωτεία είχαν οι νοσηλευτές των ΑΤΕΙ, ως προς τον αριθμό των αιτήσεων καθώς αυτές έφθασαν τις 1.348. 

Σε αντίθεση με τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης επιστημών υγείας ο αριθμός των πτυχιούχων πολυτεχνικών σχολών που διεκδίκησαν μια θέση ήταν αρκετά μεγαλύτερος ιδίως στην ειδικότητα των πολιτικών μηχανικών και ίσως είναι ενδεικτικός της ανεργίας που πλήττει τους αποφοίτους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην ειδικότητα των πολιτικών μηχανικών υποβλήθηκαν 153 αιτήσεις, στους αρχιτέκτονες 107 ενώ οι αιτήσεις των ηλεκτρολόγων μηχανικών ήταν 103 και στους μηχανολόγους μηχανικούς ανήλθαν σε 149.

Στις άλλες ειδικότητες αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών είχαμε τον ακόλουθο αριθμό αιτήσεων:

Μηχανικοί περιβάλλοντος: 66

Τοπογράφοι - μηχανικοί: 45

Μηχανικοί χωροταξίας: 6

Μηχανικοί μεταλλείων: 8

Χημικοί - μηχανικοί: 15

Συνολικά 652 πτυχιούχοι πολυτεχνικών σχολών κατέθεσαν αίτηση για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των άνεργων εκπαιδευτικών που προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για να διεκδικήσουν τις θέσεις που προσφέρονταν στην ειδικότητά τους. 1.116 ήταν οι άνεργοι φιλόλογοι που διεκδίκησαν τις 26 θέσεις εργασίας, 158 οι φυσικοί, 310 οι μαθηματικοί, 138 οι απόφοιτοι ιστορίας - αρχαιολογίας. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των άνεργων θεολόγων οι οποίοι ανήλθαν σε 336 ενώ επιτυχόντες ήταν μόλις οι 12. Στους νηπιαγωγούς οι αιτήσεις έφθασαν τις 389 ενώ στους γυμναστές κατατέθηκαν μόλις 42 αιτήσεις. Μικρός ήταν οι αριθμός των αιτήσεων στην ειδικότητα ΠΕ μουσικής αφού οι αιτήσεις έφθασαν τις 16 ενώ στους χημικούς ανήλθαν σε 42. Στις ξενόγλωσσες ειδικότητες ο αριθμός ήταν μικρός καθώς κατατέθηκαν 26 αιτήσεις για θέσεις αγγλικής φιλολογίας και 14 για θέσεις γαλλικής φιλολογίας. Στην ειδικότητα ΠΕ παιδαγωγών οι αιτήσεις έφθασαν τις 285 ενώ στους αποφοίτους ειδικής αγωγής όπου η απορρόφηση στα δημόσια σχολεία αγγίζει το 100% υποβλήθηκαν μόλις 16 αιτήσεις.

Από τις άλλες ειδικότητες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ξεχωρίζουμε τις 797 αιτήσεις των γεωπόνων ΠΕ γεγονός που αποδεικνύει ως ένα βαθμό και το πρόβλημα της απορρόφησης στην αγορά εργασίας ενώ στην ειδικότητα των γεωπόνων ΤΕ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 576. Πολύ μεγάλος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων των άνεργων ψυχολόγων καθώς έφθασαν τις 1.222 ενώ στους κοινωνικούς λειτουργούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατατέθηκαν 295 αιτήσεις.

About ""

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου