Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πέστε μας,υπάρχει κίνδυνος από το ρήγμα της Αμφικλείας;;

Έπειτα την σημερινή νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08.46 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας και είχε υπολογιστεί στα 4,4 Ρίχτερ, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν στο ρήγμα της Αμφίκλειας. Ο Εγκέλαδος έκανε ξανά χθες το απόγευμα την εμφάνισή του στην περιοχή, όπου στις 7 Αυγούστου είχε σημειωθεί ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες κτίρια. Οι χθεσινοί σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα. Το ακριβές της επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης. Εν τω μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.
Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.
Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας
Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική θεωρώντας ότι το φαινόμενο εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της 7ης Αυγούστου, όμως κάποιοι σεισμολόγοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επειδή το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί ήταν άγνωστο στους επιστήμονες μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς είπε, σύμφωνα με το newsbomb.gr, τα εξής:
«Προκαλούν προβληματισμό οι διαστάσεις του εν λόγω ρήγματος. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ξεκινά από το χωριό Τιθρώνιο και καταλήγει στο χωριό Ρεγγίνιο, τέμνοντας το όρος Καλλίδρομο από δυσμάς προς ανατολάς σε βάθος 6 έως 12 χιλιομέτρων. Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε ελαφρώς ανατολικότερα από το επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών, δηλαδή ανατολικά του Ρεγγινίου».
Και πρόσθεσε: «Το πιθανότερο είναι πως οι δύο δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ είναι μετασεισμοί. Όμως με βάση το νέο αυτό δεδομένο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η δομή του ρήγματος. Άλλωστε μέχρι τον σεισμό του Αυγούστου δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του, γιατί δεν είχε επιφανειακή έκφραση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης και δεν μπορεί να το διεγείρει».
http://www.makeleio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου