Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο «θησαυρός» της Alpha Bank εκτέθηκε στην Θήβα


Τον πλούτο των νομισμάτων παρουσίασε η Επιμελήτρια
της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη
Η Alpha Bank ως γνωστόν διαθέτει μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς. Στo πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Νομισματική Συλλογή της Τραπέζης διοργανώνει μία σειρά εκθέσεων και διαλέξεων για τα αρχαία νομίσματα, επιδιώκοντας τη μέγιστη προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του μεγαλείου και της εξαπλώσεως του Ελληνικού Πολιτισμού.      Σκοπός της εκδηλώσεως είναι αφ’ ενός να ενημερωθεί το κοινό για την ιστορία του βασικού συναλλακτικού μέσου και αφ’ ετέρου να γνωρίσει τα αρχαία νομίσματα της Βοιωτίας, τα οποία μεταφέρουν, ως αυτόπτες μάρτυρες, γεγονότα, μύθους και πληροφορίες και μας θυμίζουν την ιστορία και το μεγαλείο της περιοχής.
  
Για το λόγο αυτό, ο Όμιλος της γνωστής τράπεζας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, διοργάνωσαν την περασμένη τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης», μια άκρως επιτυχημένη διάλεξη με θέμα «ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΒΟΙΩΤΙΑ».   
To αμφιθέατρο του Δήμου ήταν κατάμεστο από κόσμο, γεγονός που ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο την ομιλήτρια, ενώ στην πρώτη σειρά την εκδήλωση τιμούσαν με την παρουσία τους πρόσωπα από την δημόσια ζωή της πόλης, όπως ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου, που άνοιξε με χαιρετισμό, η Προϊσταμένη της Θ ΕΚΠΑ κα Αλεξάνδρα Χαραμή, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Αλέκος Σταϊκος και Γεν. Γραμματέας του ΕΠΒ αλλά και πολλά πολλά στελέχη των Τραπεζών Alpha Bank και Emporiki Bank, που είχαν προσκληθεί με πρώτο απ όλους τον «οικοδεσπότη» κ. Γιώργο Γάκη.
Την παρουσίαση έκανε  η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη και περιλάμβανε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορία της νομισματικής, καθώς και η εφεύρεση και η εξάπλωση του νομίσματος, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα αρχαία νομίσματα της Βοιωτίας.




 










Ο πλούτος των νομισμάτων μπροστά στα μάτια μας…
Παράλληλα, σε  ειδική προθήκη και μπροστά στα μάτια μας εκτέθηκαν αντιπροσωπευτικά αρχαία νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Τραπέζης στο ισόγειο του Συνεδριακού, όπου είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά το σπάνιο νόμισμα του Κοινού των Βοιωτών, τον γνωστό ως Αργυρό στατήρ του 379 – 338 π.Χ που βρέθηκε στη Θήβα με την χαρακτηριστική Βοιωτική Ασπίδα, αλλά και μια σειρά άλλα νομίσματα από τον Ορχομενό, την Τανάγρα, τις Φαρές, την Μυκαλησσό, κομμάτια από την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.
Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ήταν και εκεί και συγχαίρει τους διοργανωτές της για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και τα τόσα πολλά νέα στοιχεία που ακούστηκαν, μεταξύ των οποίων και η χαρακτηριστική υποσημείωση της κας Τσαγκάρη πως την  Βοιωτική Ασπίδα πρώτος την κατασκεύασε ο Αθάμας, γιος του βασιλιά των Μυνιών που είχε το επίθετο και Χάλκος!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου