Η Βοιωτία αναφέρεται επίσης ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου και του ήρωα Ηρακλή.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ψηφιδωτό δάπεδο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκε στη Λιβαδειά

Ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο πιθανότατα 5ου ή 6ου αιώνα αποκαλύφθηκε πριν λίγε ημέρες στην οδό Σπυροπούλου μπροστά ακριβώς από το Δικαστικό Μέγαρο της Λιβαδειάς κατά τη διάρκεια εργασιών από τη ΔΕΥΑΛ.
Στο σημείο ήδη εργάζεται συνεργείο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας προκείμενου να επιτευχθεί η πλήρης ανάδειξη του ψηφιδοτού.
Μάλιστα ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής την Τρίτη απέστειλε σχετική επιστολή προς την προϊσταμένη της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Παρασκευή Καλαμαρά σύμφωνα με την οποία προτείνεται η περαιτέρω συνεργασία του Δήμου Λεβαδέων και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για την καλύτερη δυνατή προβολή του ψηφιδωτού δαπέδου ενώ η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ο δήμαρχος αφού σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας πρόκειται για δάπεδο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας των παλαιοχριστανικών χρόνων επισημαίνει ότι «ο δήμος Λεβαδέων διαθέτει επαρκείς δημοτικούς χώρους για τη φιλοξενία και έκθεση του εν λόγω ψηφιδωτού» και επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία των υπηρεσιών για την όσο το δυνατό καλύτερη προβολή του ευρήματος.
«Εκτιμώ ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται σε διάφορα σημεία της χώρας αποτελούν πολύτιμα κομμάτια για την συμπλήρωση της ολιστικής εικόνας που αφορά την ιστορική διαδρομή ενός τόπου και ως εκ τούτου θεωρώ ότι το εν λόγω εύρημα θα πρέπει να παραμείνει και να εκτεθεί στην πόλη της Λιβαδειάς», τονίζει ο κ. Παπαγγελής στην επιστολή του και καταλήγει: «Θεωρώ ότι και εσείς είστε υποστηρικτές της ίδιας άποψης και αναμένω την άμεση συνεργασία μας για να προσφέρουμε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της Λιβαδειάς».
Γ.ΜΠΑΡ.

viotiki-ora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου